14/06/2013: Article publicat al Diari de Vilanova

DOS ANYS DE MANDAT A VILANOVA I LA GELTRÚ

Dilluns passat varem celebrar l’audiència pública sobre els dos anys de govern, un compromís que mantenim i mantindrem perquè és una de les millors formes de passar comptes amb la ciutadania i amb nosaltres mateixos. I dic que és una de les millors formes perquè la gestió d’allò que és col·lectiu, d’allò que afecta a la comunitat s’ha de fer plegats i de forma oberta; explicant, compartint, acceptant, modificant…

Tenim davant nostre situacions complexes, molt complexes. Els nostres temps ens han plantejat problemes on la solució passa per transformacions molt profundes de la nostra forma d’entendre i fer. Sí, la situació actual implica transformar en profunditat la nostra manera de pensar i fer de les darreres dècades, hem d’avançar compartint, debatent, consensuant.

Tenim la responsabilitat del Govern, som un govern en minoria però no per això defugim de les nostres responsabilitats. Tenim molt clar quines són les nostres preocupacions perquè les compartim amb la majoria de la ciutadania: l’augment de la pobresa, les dificultats per tenir o mantenir un habitatge digne i combatre l’atur, facilitar la generació d’activitat econòmica i riquesa a la nostra ciutat.

Per a nosaltres aquests són els temes prioritaris, sabem que hem de treballar per fer front a aquestes realitats. En l’acte de dilluns explicàvem què estem fent per atendre aquestes prioritats, i què estem fent també en altres àmbits, perquè malgrat tot, l’Ajuntament ha de continuar prestant els serveis que la ciutat necessita.

El Pla d’Actuació Municipal (PAM) que estem tirant endavant i que va comptar amb la participació de bona part de la ciutat en la seva confecció, dibuixa tres gran eixos d’actuació. El primer, mantenir els serveis a les persones, mantenir-ne la qualitat, però sobretot garantir l’atenció a les persones que més pateixen, els casos amb més emergència. El segon, dedicar tots els esforços possibles a la promoció de l’activitat econòmica, com a estratègia clau per generar ocupació; i finalment, millorar la situació econòmica i de funcionament de l’Ajuntament, com a eina clau per assolir els altres dos eixos.

En aquests moments el PAM es troba en un grau de compliment del 42 per cent, un percentatge força correcte si tenim en compte que es va aprovar fa un any i mig i que encara ens resten dos anys de govern. Però de totes les accions que s’hi recullen, hem posat el focus en totes aquelles que ens permeten mantenir la cohesió social de la ciutat i les que generen activitat econòmica.

Hem fet un esforç important per garantir en tot moment els serveis municipals bàsics i atendre les nostres prioritats, tot i la complicada situació financera municipal. Hem hagut de reduir el pressupost global de l’Ajuntament, aquest any mateix, per exemple, en 4,6 milions d’euros. Però tot i així hem augmentat els recursos a serveis socials i mantingut les partides de promoció econòmica de la ciutat, educació i formació.

Hem potenciat l’atenció a les persones en situacions de risc i exclusió social, hem endegat programes d’atenció a les persones afectades en temes d’habitatge, sobretot en la prevenció per poder minimitzar els riscos; hem actuat per incrementar l’oferta d’allotjament social; hem posat més atenció en la situació del banc de queviures; hem reforçat els programes de formació i ocupació, així com els de foment de l’emprenedoria i de noves activitats econòmiques, per fer front a la falta d’ocupació. I sobretot, hem potenciat les iniciatives de promoció econòmica de la ciutat en els eixos de ciutat portuària, ciutat-campus del coneixement i ciutat turística.

És evident que ens trobem davant la necessitat de canviar el model econòmic de Vilanova i la Geltrú, com passa en molts altres llocs, perquè en aquests moments allò que ens sustentava econòmicament fa uns anys ja no és rendible. I estem convençuts amb la nostra aposta de promoció de la ciutat basada en el port, el coneixement i el turisme, perquè són els àmbits on tenim més potencial i més camí per recórrer.

En aquesta línia vam exposar també alguns projectes que es desenvoluparan en aquest mandat i que marcaran passos importants per a la nostra ciutat: el pas sota via del carrer de la Llibertat, que integrarà la Vilanova de l’eixample amb la zona marítima; el centre d’acollida turística el Far, que representarà un salt qualitatiu de Vilanova i la Geltrú com a ciutat turística; el clúster nàutic, que ens ha de portar a ser referents en les activitats al voltant del mar; o l’espai multifuncional situat al port, que per fi dotarà la ciutat d’un espai per a actes de gran format.

A tot això, cal sumar-hi un equipament  social eternament reivindicat: el nou hospital comarcal a la nostra ciutat. Si bé la seva creació no és competència de l’Ajuntament, sí que és responsabilitat nostra obtenir el consens necessari amb tots els grups polítics municipals i amb la resta d’administracions de la comarca per tal de definir-ne el model i comprometre’ns a anar junts perquè tiri endavant.

Estem actuant avui, pensant en demà. El nostre compromís amb el futur de Vilanova i la Geltrú és ferm, creiem en les persones i en la ciutat. Per això, fem una aposta des del compartir, en formats com l’audiència pública. Perquè creiem que el projecte és de totes i tots.

Neus Lloveras

Share