15/11/2013: Article publicat al Diari de Vilanova

PRIMERA ASSEMBLEA MUNICIPAL OBERTA

Demà dissabte viurem a Vilanova i la Geltrú la primera experiència d’una assemblea municipal oberta (AMO), en la qual es debatran propostes de la ciutadania sobre temes que afecten el conjunt de la ciutat. Penso que val la pena aturar-se uns minuts a valorar la transcendència d’aquest acte, ja que per primera vegada en un municipi del país es facilita la possibilitat de portar a debat i a votació inquietuds i propostes exposades directament pels ciutadans i les ciutadanes.

Fa uns mesos, el maig passat, va arribar al Ple municipal una moció de la CUP que plantejava l’interès d’organitzar una AMO, tot recollint la idea proposada per un ciutadà. La majoria dels grups municipals hi vam votar a favor i he de dir que des del govern municipal hem acollit la iniciativa amb entusiasme, amb el convenciment que propiciar la implicació dels vilanovins i les vilanovines en els projectes de la ciutat és un bon camí per recuperar la confiança i la proximitat envers l’administració.

En aquest mandat, des del govern hem promogut processos de participació ciutadana en què s’ha convidat els vilanovins i les vilanovines a opinar sobre projectes. L’experiència que n’hem recollit és boníssima, considerem vital que els projectes tinguin en compte i incorporin què pensen i què volen les persones que viuen a la ciutat. Sempre, però, s’ha tractat de projectes d’iniciativa municipal. En el cas de l’AMO anem molt més enllà: s’ha ofert als vilanovins i les vilanovines un full en blanc.

Encara sense saber què succeirà demà, com es desenvoluparà l’AMO, penso que ja podem fer-ne algunes valoracions molt positives. D’una banda, se n’extreu que existeix un alt interès de la societat vilanovina de participar, de fer propostes i incidir en allò que afecta la ciutat. Per a aquesta convocatòria d’assemblea han arribat fins a 15 propostes d’entitats i particulars, per la qual cosa ha calgut fer un sorteig per determinar quines entren demà a debat. D’altra banda, en els darrers dies han anat incrementant les inscripcions per prendre-hi part.

En segon lloc, voldria destacar la importància, l’interès i la significació de les propostes presentades, que en molts casos reflecteixen inquietuds compartides per molts ciutadans i ciutadanes i que sovint no troben fàcilment la forma de transcendir al debat municipal. L’AMO, doncs, és un altaveu per aquestes idees silencioses, una plataforma que durant l’any oferirà a la ciutadania un mínim de dues oportunitats i un màxim de tres per fer arribar les seves propostes, exposar-les i sotmetre-les a votació, amb opció que es debatin al Ple de l’Ajuntament si prosperen.

Crec que és important destacar dos trets de l’AMO que tenen una rellevància especial. D’una banda, la garantia d’imparcialitat de l’assemblea, ja que serà moderada i conduïda pel Defensor de la Ciutadania, que serà qui farà també el seguiment posterior del compliment de les propostes en cas que prosperin. El segon aspecte, la transparència en tot el procés, ja que tots els passos que es realitzen al voltant de l’AMO es publiquen al web municipal www.vilanova.cat.

L’AMO és una nova eina que tenim a l’abast, tant l’Ajuntament com el conjunt de la ciutat, per treballar junts en el projecte de Vilanova i la Geltrú. Per part del govern, estem convençuts que aquesta manera de fer, fomentant la participació, ens marca una bona via d’actuació. La societat vilanovina, com la del conjunt del país, està experimentant canvis molt importants. I hem de tenir present que existeixen un gran ventall de mitjans per expressar les múltiples veus del carrer, així com per escoltar-les i respondre-hi. Les institucions no ens podem quedar al marge d’aquest diàleg.

Les administracions, i els polítics com a responsables de la seva gestió, cal que esmercem tots els esforços possibles per seguir el rumb que ens indiquen els ciutadans i les ciutadanes, per promoure canvis, per evitar una major desconnexió entre administració i societat. S’estan reclamant noves maneres de fer a l’administració, més democràtiques, més justes, més responsables, més transparents. En aquest sentit, l’AMO és una oportunitat.

Neus Lloveras i Massana

Share