Per què ‘no’ a la reforma espanyola del món local?

Alcaldes i alcaldesses de diferents municipis de Catalunya vam ser ahir a Madrid per manifestar la nostra oposició a la reforma del món local que està promovent el govern central, mitjançant el Proyecto de Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local (PLRSAL). Considerem que aquesta llei és injusta i menysté la funció bàsica que estem desenvolupant els ajuntaments com a administració més propera a la ciutadania, molt especialment en aquests moments de crisi econòmica, en què molts dels nostres ciutadans i ciutadanes es troben en situació de vulnerabilitat.

Alcaldes i alcaldesses, amb diputats i el conseller Mas-ColellEl projecte de llei és injust perquè, sota arguments de racionalització i sostenibilitat, culpa els municipis de l’endeutament públic quan, en realitat, el deute dels ajuntaments suposa només un petit percentatge. Del total de deute públic el segon trimestre de 2013, el 80,1% correspon a l’Estat, el 19% a les comunitats autònomes, i el 4,2% als ajuntaments. Els ajuntaments som l’única administració que va tancar el 2012 amb superàvit del 0,22 del PIB.

Menysté la funció de les administracions locals perquè busca la supressió de serveis que estem prestant. Serveis que prestem i paguem però que competencialment no ens corresponen, com els que es refereixen a sanitat, educació o serveis socials. Així, segons aquesta llei seran les diputacions les encarregades de prestar aquests serveis, de manera que es menysprea totalment el valor de la proximitat que garanteix l’administració local en l’atenció als ciutadans. En funció de la distància que tinguin de la Diputació, el que acabarà fent l’aplicació d’aquesta llei és crear ciutadans de primera i ciutadans de segona, i això implicarà finalment la privatització de serveis necessaris i bàsics.

Creiem que aquesta no és l’administració local, propera i eficient que volen els ciutadans i les ciutadanes. És evident que calia una reforma per reordenar el món local, però just en el sentit contrari: per dotar els ajuntaments de plena competència per atendre les necessitats directes dels ciutadans i les ciutadanes, i això acompanyat amb el finançament necessari.

Els alcaldes i alcaldesses que ahir vam ser a Madrid vam manifestar el nostre rebuig al projecte de llei i vam demanar que es respectin les competències de Catalunya que determina l’Estatut en el règim local; que s’elimini la cessió de serveis a les diputacions dels ajuntaments de menys de 20.000 habitants; que es mantinguin les competències en educació, sanitat i serveis socials, i que es respecti la tutela financera de la Generalitat.

En uns moments en què es fa cada cop més visible la desconnexió entre les administracions -la classe política- i la ciutadania, escapçar el paper dels ajuntaments, l’administració que palpem la realitat del carrer, no sembla que sigui ni de lluny el millor remei. Una llei com la que es proposa des del govern central denota un clar desconeixement de la tasca que realitzem cada dia els alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores, i treballadors i treballadores públics per oferir una cara amable i atenta a les persones que més pateixen i més necessiten tenir l’administració a prop.

Share