El Pla Europeu de Recuperació … i les Pimes?

Fa mesos que estem rebent informació sobre els Fons de Recuperació Europeus. Fins ara sabem que Espanya podrà rebre fins a 140.000 milions d’Euros, 72.700 milions en forma de subsidis i la resta en préstecs a retornar, i que el pla pivotarà al voltant de tres pilars: transició ecològica-pacte verd, transició digital, reindustrialització. Però més enllà d’això ningú sap encara com es gestionaran els fons.

Mentrestant qui té projectes sobre la taula els està presentant en paral·lel a diferents administracions i entitats, sense cap certesa de que la via sigui la correcte. Ara bé, malauradament, hi ha un fet que ja s’ha pogut constatar, si les coses no canvien les Pimes seran un cop més les grans oblidades!

El passat 10 de desembre el “Ministerio de Industria, Comercio y Turismo”, va obrir el període de presentació del document “Manifestaciones de Interés (MDI) que aspiran a realizar proyectos dentro del Programa de Impulso de proyectos tractores de Competitividad y Sostenibilidad Industrial”.  Es pot presentar fins el 21 de gener i ha de servir perquè al Ministeri tingui informació sobre els projectes que hi ha al país i així orientar les convocatòries.

Però no els hi interessen tots els projectes, únicament aquells d’import superior a 40 milions i tota una sèrie d’altres condicionants, com per exemple que afecti a dues comunitat autònomes i que hi participin com a mínim 5 empreses, un 40% de les quals han de ser pimes. Amb aquestes condicions la majoria de projectes impulsats per pimes queden fora, la única opció que els hi queda és sumar-se a projectes liderats per grans empreses.

A Catalunya un 99,8% de les empreses són Pimes (entre 1-249 treballadors) i proporcionen gairebé un 70% de l’ocupació, a Espanya les xifres són similars. La Generalitat ja ha recollit 542 projectes, però tal com s’estan plantejant les convocatòries la majoria d’aquests projectes no hi podran optar.

I això perquè? Probablement hi ha, com a mínim, dos motius, el primer la capacitat d’influència de les grans empreses i el segon la complexitat de gestió d’un gran nombre de projectes. Ni un ni l’altre són arguments acceptables.

Si els Fons Europeus han de ser un veritable motor de transformació i modernització de l’economia, cal que arribin a tot el teixit econòmic del país. Per tant cal reivindicar que s’obrin convocatòries adreçades a les pimes i els seus projectes. Evidentment caldrà que siguin projectes que vagin més enllà de l’activitat empresarial ordinària i que donin resposta als objectius del pla: transició ecològica-pacte verd, transició digital, reindustrialització, però no han de dependre necessàriament de projectes liderats per grans empreses.

Per tot això, des de la patronal FEGP alçarem la veu per reivindicar que s’obrin convocatòries específiques adreçades a les Pimes, aquesta serà una de les prioritats de l’entitat durant els propers mesos. Animem a altres entitats a sumar-se a aquesta demanda per construir un front comú.

Article Via Empresa desembre 2020

Share