La resiliència econòmica

Ja fa alguns anys que escoltem sovint una expressió, que vam  començar a utilitzar durant la pandèmia, la paraula “resiliència”. Ens hem acostumat  a fer-ne referència per posar de manifest la gran capacitat de resistència i adaptació que ha demostrat l’economia i la societat en general durant els darrers anys.

I és que estem a finals de l’any 2023 i novament estem parlant d’un cert optimisme econòmic, malgrat un context global de grans turbulències. Si que és cert que la dinàmica econòmica a la zona Euro indica una tendència de reducció del ritme de creixement, caient del 3,5% del 2022 al 0,9% del 2023, però s’espera una represa moderada, amb un creixement del 1,5%, al 2024.

L’economia espanyola ha sorprès amb una bona evolució dels serveis i del turisme, la recuperació del turisme estranger n’és una de les claus. Pel que fa a Calalunya destaquen com a factors positius: l’ augment de les exportacions a Amèrica llatina, la bona evolució de la construcció i el creixement del sector industrial alimentari, amb un 2,6%.

Si anem centrant el focus a les nostres comarques, tot això s’ha traduït en una molt bona recuperació de l’ocupació, situant-nos en xifres d’atur mai vistes: 9,9% Garraf, 8,9% Alt Penedès i 12,7% Baix Penedès.

A partir d’aquí, això vol dir que ens podem relaxar? De cap manera, perquè ens seguim movent en un entorn molt convuls i inestable al qual ens haurem d’acostumar, perquè tot apunta que seguirà sent així durant molt temps. Revista Perspectiva 23/10/2023

Share