Riscos i oportunitats “post-pandèmia”

Començàvem l’any 2021 amb un sentiment generalitzat d’esperança, convençuts que les coses anirien millor. Un optimisme basat principalment en fets objectius, però també conseqüència de la necessitat humana de trobar una mica de calma, desprès d’un any 2020 molt dur per a tothom.

Visualitzàvem l’inici de la campanya de vacunació com el tret de sortida de l’esprint final cap al control de la pandèmia, però tot ha acabat sent més complicat del que esperàvem, amb constants canvis de guió. I així, a finals del 2021, encara vam viure una nova onada mal gestionada, que va perjudicar greument alguns sectors ja molt tocats.

Vist amb perspectiva la sensació és que la deficient gestió de la pandèmia per part de les administracions competents, amb molts errors i contradiccions, però sobre tot amb poca sensibilitat i poc diàleg amb els sectors econòmics, ha complicat la situació més del que era inevitable.

Però no tot són males notícies, perquè l’any 2021 ha estat l’any de la recuperació de l’ocupació. La majoria de comarques de Catalunya encara no havien recuperat les xifres anteriors al 2008 quan va començar el Covid, i en canvi a finals del 2021 els índex d’ocupaciós’han situat per sobre dels valors previs al 2008.

Tot i així, el nombre d’empreses ocupadores s’ha reduït respecte a les xifres anteriors a la pandèmia, la qual cosa indica que les empreses que han sabut superar els efectes de la Covid han guanyat dimensió, mentre que les de menor dimensió han estat les més afectades per la pandèmia.

L’activitat econòmica s’ha recuperat força durant l’any 2021, moltes empreses parlen de xifres record de facturació, encara que amb marges més ajustats, degut al trencament de les cadenes globals de valors. Però hi ha sectors que encara han patit molt, especialment els dependents del turisme i del comerç internacional.

En resum, un any 2021 que es pot considerar de recuperació, però que s’ha tancat amb encara moltes incerteses i riscos, i que  malauradament ha donat pas a un inici d’any 2022 gens positiu, amb una guerra de dimensions i impactes encara imprevisibles.

Pel que fa a la FEGP, com podreu veure en aquest anuari, ha estat un any ple d’activitat, amb moltes iniciatives recuperades i alhora l’impuls de noves.  La formació, on s’ha recuperat una part de la presencialitat, les comissions sectorials, que han anat guanyant pes, i també les activitats dels col·lectius dones d’empresa, joves d’empresa i AEGECat.

Per altra banda durant l’any 2021 s’ha redefinit i millorat la comunicació de l’entitat: internament per reforçar el contacte i els serveis als socis i externament com a eina de projecció de la gran xarxa d’empreses que conformen la FEGP. En aquest sentit s’ha dissenyat una nova web i s’han modificat tots els butlletins i notificacions que es realitzen. També s’han incrementat els acords i convenis amb entitats i administracions, amb l’objectiu d’augmentar la visibilitat i representativitat de l’entitat.

Aquesta és només una pinzellada del que ha estat l’activitat de la FEGP durant l’any 2021, tota la informació la trobareu de manera detallada en aquest anuari, que espero que us agradi.

19/04/2022 – Anuari FEGP

Share