Cal un nou Pla Industrial, que compti amb la dotació pressupostària necessària.

Fa un parell de mesos arribava la primera notícia preocupant del sector de l’automoció, l’anunci de tancament de la planta de NISSAN. En aquell moment des de la FEGP opinàvem que aquesta notícia era un indicador que el teixit industrial català és febre i que els centres de decisió estan massa lluny.

Malauradament aquest temor s’està materialitzant al nostre territori amb els anuncis de tancament fets per les empreses Saint-Gobain Glass i Robert Bosch España referent a les plantes de l’Arboç (Baix Penedès) i de Castellet i la Gornal (Alt Penedès) respectivament.

La FEPG estem en contacte amb les dues empreses i també amb el govern de la Generalitat i els representants dels treballadors. Per a nosaltres cal treballar tres possibilitats: en primer lloc buscar la manera de revertir aquesta decisió, en segon lloc aplaçar la proposta de tancament mentre es busquen altres sortides i si les dues primers opcions acaben no sent possibles buscar una nova activitat per a les plantes, tal com s’ha fet en el cas de NISSAN.

Però a banda de les mesures a curt termini cal començar a treballar el més aviat possible un nou Pla Industrial català, que destini recursos a recerca i innovació, que apliqui els avanços tècnics i científics a desenvolupar tecnologia, que fomenti la cooperació publico-privada i que sigui capaç d’atreure talent.

En aquest sentit valorem molt positivament l’Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica que van signar els agents socials i econòmics i la Generalitat de Catalunya el passat 20 de Juliol de 2020, amb el compromís d’acabar de desplegar totalment l’actual Pacte Industrial i concertar-ne un de nou que haurà de comptar amb la dotació pressupostària necessària.

També importantíssim tenir molt present el Pla Europeu de Recuperació, dotat amb 750.000 milions d’Euros, que girarà al voltant de tres pilars: transició ecològica, transició digital i reindustrialització.

La FEGP estem participant en diversos espais de debat i treball sobre aquests dos instruments amb dos objectius principals: per una banda vetllar perquè les empreses del nostre territori afectades per la crisi sanitària rebin les ajudes que necessiten per poder continuar amb la seva activitat i per altra banda participar en la definició de projectes de futur i treballar perquè aquests rebin els fons necessaris per poder-se desenvolupar.

Penedès Econòmic 30/09/2020

Share