La indústria, la gran oblidada del nostre país

Entrem a la part final de l’any, un tercer quadrimestre marcat pels anuncis de tancament de les plantes de Saint Gobain a l’Arboç, Robert Bosch a Castellet i la Gornal i Alfisa a Santa Margarida i els Monjos. Tots comptàvem que en el context del Covid-19 es podien produir problemes de continuïtat d’empreses, però en aquest cas són decisions que van més enllà, estem parlant de reorganització empresarial i de model industrial de país. Per tant aquesta realitat fa que siguin necessàries actuacions a dos nivells: curt termini i llarg termini.

En el curt termini cal prioritzar poder revertir la situació, si convé amb inversió pública. Si això no és possible aplaçar la decisió per tenir marge per buscar una alternativa productiva industrial per les plantes que deixin de treballar.  No ens podem resignar a tancar i prou, reclamem que el territori del Gran Penedès tingui el mateix tracte que altres territoris del país, que tots  els agents socials i econòmics conjuntament amb les administracions busquin noves alternatives industrials, com s’ha fet amb molta encert en el cas de la Nissan.

A llarg termini és indispensable treballar per remodelar el teixit industrial del nostre país, la crisi sanitària i ara les deslocalitzacions d’empreses del sector de l’automòbil ens indiquen que tenim una excessiva dependència de centres de decisió molt llunyans. Cal treballar per potenciar indústria autòctona amb centres de decisió propers que també siguin independents tecnològicament.

Per tot això és indispensable començar a treballar el més aviat possible un nou Pla Industrial català, que destini recursos a recerca i innovació, que apliqui els avanços tècnics i científics a desenvolupar tecnologia, que fomenti la cooperació publico-privada i que sigui capaç d’atreure talent. L’Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica, que van signar els agents socials i econòmics i la Generalitat de Catalunya el passat 20 de Juliol de 2020, és un bon començament.

Pel que fa a la fotografia de la realitat econòmica a les nostres comarques desprès de 9 mesos de l’inici de la crisi sanitària,  trobareu en aquesta edició de la revista Perspectiva un resum de l’Informe de Conjuntura Econòmica corresponent al primer semestre 2020, el primer informe referit al període Covid-19. També us expliquem els resultats de la segona enquesta, realitzada el mes de Juliol. Interessant veure l’evolució en referència a la primera realitzada el mes de març.

Per últim els esdeveniments que estan previstos. Estem en un moment on ens tocarà conviure amb el Covid-19 durant alguns mesos més, i hem d’intentar realitzar totes les activitats aplicant les mesures de seguretat perceptives. Pràcticament tot es pot fer amb noves dinàmiques. Així, us recordo que el proper dia 16 d’octubre es celebrarà el VI Congrés de Dones d’Empresa i 13a. Trobada anual, encara esteu a temps de participar-hi fent la vostra inscripció a través de la nostra Web. Hi ha dues opcions: presencial o telemàticament.

També mantenim la Nit de l’Empresa 2020 Gala dels Premis FEGP 2020, que es celebrarà el 27 de novembre a la Finca Mas Solers. Més que mai és important que els empresaris fem pinya i que transmetem normalitat, per tant us animem a participar. Aquest any comptarem amb les presències confirmades de l’economista Xavier Sala i Martín, que ens oferirà una conferència,  i del Conseller d’Empresa i Coneixement, l’Hble. Sr. Ramon Tremosa. Apunteu-vos, ens veiem el dia 27 de novembre!

Revista Perspectiva Setembre 2020

Share