Pel bon camí però amb molts obstacles

Fa pocs dies, quan presentàvem la 49a. edició de l’Informe de Conjuntura Econòmica, destacàvem amb satisfacció que les economies de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf s’estan recuperant dels efectes de la Covid-19.

La incidència a les tres comarques ha estat desigual i també la recuperació està tenint diferents ritmes, però en conjunt les tres comarques estan molt a prop de situar-se a nivells d’atur i d’afiliació previs a la pandèmia.

Una recuperació que està sent afavorida per la progressiva represa del turisme internacional i per la positiva evolució del mercat laboral que està potenciant el consum intern.

Però també existeixen factors que estan alentint la recuperació, principalment l’encariment de preus, que està disparant la inflació i  els problemes d’abastiment de matèries primeres i bens intermedis, degut a un desajust entre oferta i demanda.

Amb tot, segons el FMI, es preveu un creixement del PIB Espanyol del 5,7% pel 2021 i del 6% pel 2022. I a Catalunya es preveu un creixement del 6,4% pel 2021 i també pel 2022.

Per tant bones notícies, tot i que haurem d’estar molt pendents en els propers mesos dels riscos que poden obstaculitzar el bon ritme de recuperació de l’activitat econòmica.

Un d’aquests obstacles ha arribat de manera inesperada, l’anunci de  tancament de l’empresa MAHLE a Vilanova i la Geltrú, una notícia molt dolenta pels llocs de treball directes que representa però també per l’afectació important sobre altres empreses del territori.

Des de la FEGP lamentem que MAHLE hagi anunciat el tancament amb només 2 mesos d’antelació, dificultant d’aquesta manera la possibilitat de buscar alternatives per no perdre teixit industrial a la comarca del Garraf.

Per aquest motiu treballarem, conjuntament amb tots els agents econòmics i socials, administracions locals i de país, per aconseguir que es posposi el tancament, amb l’objectiu de fer possible un projecte de reindustrialització.

Per acabar voldria reprendre el fil optimista del principi. Acabem un any 2021 molt dur però amb un canvi de tendència clar respecte a l’any passat i amb bones perspectives. Només em queda desitjar-vos que tingueu un bon final d’any i que l’any vinent ens porti a totes i tots moltes oportunitats i molts èxits.

Una abraçada enorme,

Neus Lloveras i Massana

Revista Perspectiva desembre 2021

Share