Retorn a la “normalitat”?

Encetem l’any 2022, suposadament l’any del retorn a la “normalitat”. Però, què vol dir “normalitat”? 

Com poden considerar que han retornat a la normalitat tots aquells professionals que al desembre s’havien preparat per la campanya de Nadal i van ser sorpresos a una setmana de les Festes amb unes restriccions, no anunciades, que van dinamitar la feina feta?

No hi pot haver retorn a la normalitat sense compensacions econòmiques adequades per aquests perjudicis i una llarga llista pendent de tot el període de la pandèmia! Així ho estem defensant des de la FEGP!!!

En un altre sentit, si analitzem els darrers anys, s’observa que la “crisi constant” s’està convertint en “normalitat”. Especialment preocupant perquè això està provocant que les actuacions dels governs estiguin centrades en els problemes a curt termini, mentre no s’afronten els grans reptes.

Tenim sobre la taula temes importants que requereixen d’una governança global i de lideratge: la crisi climàtica, la creixent rivalitat entre les grans potències, les disrupcions al comerç global i cadenes globals de valors, les desigualtats sistèmiques entre nord i sud, la disrupció digital, etc. Esperem que desprès de la pandèmia aquests temes s’afrontin decididament i sobre tot coordinadament.

En clau més local, les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, continuem patint l’excessiva centralització del país. Els problemes són tractats amb diferents paràmetres segons si es produeixen a Barcelona i àrea metropolitana o a la resta del país. I també les inversions, en proporció molt més baixes.

Aquesta és precisament una de les principals lluites que tenim les patronals territorials, fer de lobby del territori i defensar els interessos dels empresaris i empresàries de les nostres comarques. Les relacions institucionals han estat constants durant la pandèmia i hem de continuar reivindicant que la força de Catalunya resideix precisament en la gran diversitat del seu territori.

Arriba la primera revista Perspectiva de l’any 2022, amb noves seccions i moltes novetats, espero que us agradi. Aprofito per avançar-vos que la Nit de l’Empresa – Gala de Premis FEGP es celebrarà el dijous 16 de juny, reserveu-vos el dia a l’agenda!

Una abraçada

Neus Lloveras i Massana

Revista Perspectiva febrer 2022

Share