A les portes de l’estiu i d’unes eleccions generals

Fa pocs dies escoltàvem el candidat del PP a les eleccions generals que anunciava que si sortia escollit modificaria la llei perquè no es poguessin celebrar eleccions els mesos de juliol i agost, curiós. Estic d’acord que la convocatòria de les eleccions del proper 23 de juliol no ha estat gaire oportuna,  però considerar els mesos de juliol i agost com a pràcticament inhàbils em sembla també bastant desafortunat.

Convocar unes eleccions generals a pocs mesos d’unes municipals, en plena execució dels fons europeus i amb possibilitats de recessió a la vista, no és gens positiu per l’economia. Malauradament s’ha prioritzat la estratègia política per davant de la necessitat de treballar de manera alineada administració i sector privat per consolidar la recuperació de les crisis enllaçades que hem viscut els darrers anys i per fer front al que pot venir, en un entorn molt fràgil i canviant.

Però encara ho és més el problema enquistat que viu aquest país durant els mesos d’estiu, on una gran part de la maquinària administrativa està pràcticament aturada, amb la impossibilitat de realitzar molts tràmits. El teixit empresarial ja fa molts anys que ha canviat aquest hàbit i cada cop són menys les empreses que tanquen a l’estiu, perquè s’estableixen torns de vacances per no parar l’activitat.

En resum, durant aquests dies hem constatat el que portem molts anys denunciant des de les associacions empresarials: mentre el mon econòmic ha fet i continua realitzant canvis molt importants per poder sobreviure en un entorn cada cop més exigent, l’administració manté els mateixos hàbits i procediments que fa molts anys. Es poden impulsar molts projectes i inversions per ajudar a enfortir el teixit econòmic, però mentre no s’afronti la reforma de l’administració pública serà molt difícil aconseguir resultats satisfactoris.

Penedès Econòmic Juliol 2023

Share