Continua la cursa de fons

Iniciem un nou curs, després de l’època de l’any en que es concentren la majoria de períodes vacacionals, amb valoracions i sensacions molt diverses. I continua la cursa de fons, plena d’obstacles, de la Covid-19.

Per una banda la majoria d’empreses industrials ja fa mesos que estan experimentant una recuperació, tot i que en molts casos amb problemes de subministrament i augment de costos de les matèries primes, com a conseqüència de les disfuncions en l’oferta. Tots els indicadors apunten a una recuperació clara dels sectors industrial, construcció i serveis.

Però en canvi els sectors relacionats amb el turisme i l’oci continuen patint molt. Milloren la seva situació respecte a l’any anterior, però encara estan molt allunyats dels valors d’abans de la crisi sanitària. Han vist les seves expectatives per la temporada d’estiu molt minvades degut a la cinquena onada.

La vacunació ha estat fonamental per frenar l’evolució de la pandèmia, però encara és necessari continuar augmentant el percentatge per arribar a la immunitat de grup. En paral·lel és importantíssim que s’aprengui dels errors comesos i es gestionin millor els possibles rebrots que es puguin produir. Cal més prevenció, previsió i capacitat d’aplicar mesures selectives, per no malmetre encara més un teixit econòmic molt castigat.

En conjunt podem afirmar que estem en fase de recuperació, però malauradament a ritmes diferents a nivell mundial. Mentre les previsions de creixement dels països desenvolupats s’han revisat a l’alça persisteixen menors creixements als països emergents, principalment degut a la falta de disponibilitat de vacunes. La Covid-19 és una crisi global i només si es combat de manera global es podrà superar.

En un altre sentit, un dels primers temes que ens ha ocupat aquest setembre ha estat l’aixecament dels peatges. Tot i que, pel que fa a les nostres comarques, conservem uns dels peatges més cars de Catalunya, els de la C32 Sud, fet que ara està afectant de manera negativa la mobilitat de l’AP7 alliberada.

Com sabeu, per a la Junta de la FEGP la millora de les comunicacions és un tema prioritari. En aquest sentit hem mantingut reunions amb els Consellers d’Empresa i de Territori i Sostenibilitat, i abans de l’estiu es va constituir la Taula de Mobilitat del Penedès.

Durant els propers mesos caldrà molt diàleg i treball, no té cap sentit que s’alliberin unes vies i que en quedin d’altres de pagament, les condicions han de ser igualitàries a tot el territori. Tindria molt sentit que l’Estat alliberés els peatges autonòmics, tal com ha fet a altres comunitats. Alhora cal garantir un bon manteniment de les carreteres i capacitat d’inversió per millorar i fomentar el transport públic.

El proper 1 d’octubre farà dos anys que l’actual Junta Directiva vam ser escollits pels socis i sòcies per liderar l’entitat. Han estat dos anys molt intensos, durant els quals s’ha consolidat el nou projecte de la FEGP, mentre s’ha gestionat el dia a dia de la crisi sanitària.

Però els propers dos anys encara seran més convulsos, perquè se’ns presentaran moltes oportunitats però també molts riscos. Cal aprofitar l’impuls dels fons europeus Next Generation per millorar la capacitat del nostre model productiu, amb un creixement més sostenible econòmicament, socialment i mediambientalment.

La força de la unió, la capacitat de defensar conjuntament els interessos del territori, la possibilitat de teixir complicitats entre empreses, serà determinant a l’hora de ser capaços d’aprofitar bé totes les oportunitats.

Revista Perspectiva Setembre 2021 

Share