La supressió dels peatges, motiu de celebració?

Fa pocs dies veiem imatges d’alegria i de celebració per part d’usuaris, en molts casos agrupats en plataformes reivindicatives, contents per la supressió de gairebé 500 Km de vies amb peatge a Catalunya, i escoltàvem polítics valorant positivament el fet. Però, podem estar realment contents? Jo crec que no.

En primer lloc perquè continuen havent-hi peatges molt cars a Catalunya, amb concessions vigents per més de 15 anys: la C16 a Vallvidrera, Sant Cugat – Manresa i el túnel del Cadí i la C32 des de Castelldefels fins El Vendrell. No és acceptable que hi hagi aquests greuges comparatius dintre del territori català.

I si ho comparem amb l’Estat espanyol encara hi ha més motius pel descontent, perquè resulta escandalós que Catalunya sigui el territori amb més peatges de l’Estat i  incomprensible que no es rescatin els peatges autonòmics, tal com s’ha fet a altres comunitats autònomes. Això costaria 1.500 milions d’Euros, mentre el dèficit d’inversions a Catalunya per part de l’Estat en els darrers 10 anys es situa en 28.000 milions d’Euros, segons informe de Foment del Treball.

Fa molts anys que des de la FEGP reivindiquem que les empreses de les comarques del Garraf i del Baix Penedès es veuen greument afectades en la seva competitivitat per uns dels peatges més cars de Catalunya: els de la C32 Sud. Aquests peatges no s’han eliminat i el petit ajust que s’ha fet en els descomptes té poca incidència en els costos de les empreses del territori i dels seus treballadors.

Un segon aspecte que fa difícil estar satisfet amb l’aixecament de les barreres és el fet que no s’hagi treballat a fons com es finançarà el seu manteniment. Té sentit una supressió o potser s’hauria d’haver fet un canvi de model? Té sentit que tothom pagui pel manteniment de les vies de comunicació? Com obtenir recursos per millorar les carreteres i fomentar l’ús dels mitjans de transport col·lectius? Són moltes les preguntes i dubtes que em venen al cap.

I finalment, molt important, els objectius globals de la Unió Europea, alineats amb l’agenda 2030 de desenvolupament sostenible. En aquest sentit la Unió Europea ha demanat als Estats que apliquin un model de pagament per la utilització de les vies d’alta capacitat, amb el qual es pugui pagar el manteniment, basat en què pagui qui més contamini. Abans del 2024 tots els Estats han d’aplicar aquest nou model.

Per tots aquests motius no crec que l’aixecament de les barreres es pugui considerar un fet gaire positiu, tal com s’ha explicat majoritàriament. Com es pot parlar d’èxit quan hi ha un debat molt més profund i complex sobre la taula, que requereix decisions i actuacions molt importants, i que encara no s’ha encetat?

Via Empresa 06/09/2021

Share