Pressupostos Generalitat 2023

Els pressupostos de la Generalitat 2023 són sens dubte uns bons pressupostos. En primer lloc perquè donen resposta a moltes necessitats i també perquè sempre és molt millor aprovar uns pressupostos que prorrogar els de l’any anterior. Un dels punts destacables en positiu és l’augment del pressupost del departament d’empresa, alineat amb els compromisos adquirits en el Pacte Nacional per a la Indústria.

Però com a territori tornem a estar molt decebuts, les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf sempre són les grans oblidades de tots els Governs de la Generalitat i així ho portem reivindicant des de fa molts anys.

Fent un estudi de les inversions reals comarcalitzades de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2006, veiem com tres comarques que sumen aproximadament un 4,87% de la població de Catalunya reben des de l’any 2006 de mitjana unes inversions del 2,25%. En el pressupost 2023 suposen un 2,34%.

Això no ajuda al desenvolupament d’aquestes comarques, amb necessitats que no són ateses per la Generalitat i que afecten negativament la competitivitat de les empreses, com per exemple els problemes de mobilitat: transport públic deficient i una AP7 col·lapsada mentre la C32 té un peatge caríssim.

En aquest sentit, lamentar la negativa per part de la Generalitat de bonificar al 100% els trajectes d’anada i tornada en 24 hores a la C32, que beneficiaria les persones que van a treballar fora o que venen a fer-ho a les nostres comarques. S’ha calculat, segurament no és exacte, que el cost podria estar al voltant dels 15 milions d’Euros. Si sumem aquest import a les inversions de la Generalitat, passaríem l’any 2023 al 3,30%, encara molt per sota del 4,87% d’habitants.

Mensual Penedès Econòmic febrer 2023

Share